Jump to content

Commons:חופש הצילום במרחב הציבורי

From Wikimedia Commons, the free media repository
This page is a translated version of a page Commons:Freedom of panorama and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Freedom of panorama and have to be approved by a translation administrator.

Shortcuts: COM:FOP • COM:PANO

במרבית המדינות בעולם, אמנות, אדריכלות ויצירות אחרות מוגנות בזכויות יוצרים לתקופה מוגדרת. כלומר, כל תמונה שצולמה מיצירה כזו במהלך תקופת זכויות היוצרים היא יצירה נגזרת, בתנאי (לפי החוק האמריקאי) שהתצלום מציג את כמות המקוריות הנדרשת להגנה על זכויות יוצרים של יצירה נגזרת.

יצירה נגזרת מצריכה לרוב רישיון מיוצר היצירה. עם זאת, בכמחצית מכלל המדינות קיים חריג בחוק זכויות יוצרים אשר מבטל את הצורך ברישיון. אנו קוראים לחריג הזה חופש הפנורמה (באנגלית - freedom of panorama או בקצרה FOP), ביטוי שנגזר מהמונח הגרמני Panoramafreiheit.

בעבודות עליהן חל חריג ה-FOP המשתנות מאוד ממדינה למדינה. החריג חל בדרך כלל רק על יצירות המוצגות בתצוגה ציבורית קבועה. במדינות מסוימות, זה רק במקומות ציבוריים חיצוניים; באחרים זה משתרע למקומות מקורים שבהם הכניסה בתשלום. זה עשוי לכסות רק אדריכלות, רק אדריכלות ופיסול, או כל היצירות המוגנות בזכויות יוצרים כולל יצירות ספרותיות.

שימו לב שבכל מדינה, אפילו אחת ללא חריג FOP, ברגע שיצירה יוצאת מזכויות היוצרים היא עשויה להצטלם באופן חופשי. כמו כן, החריג אינו מבטל את הצורך ברישיון מהצלם.

המצב המשפטי

מבנים ופסלים כיצירות אמנות

Collegium Stomatologicum, Poznan [pl], מבנה ה-קולג'יום סטומטולוג'יקום, שתוכנן על ידי גרז'גורז' סאדווסקי.

כל מבנה אדריכלי, וכן כל פסל מוגנים בחוק זכויות היוצרים, מאחר ומדובר ביצירה אמנותית מוגנת בחוק. בסעיף 2-1 לאמנת ברן נקבע במפורש כי "הביטוי "יצירות אמנות" כוללות גם [...] יצירות של רישומים, ציורים, אדריכלות, פסלים, תגליפים, תחריטים וליטוגרפיות."

לרוב, חוקי זכויות היוצרים במדינות השונות קובעים במפורש כי פסלים או מבנים מוגנים בזכויות יוצרים. זה משוכפל בחוקים הלאומיים (לדוגמה חוק זכויות היוצרים האמריקאי ב-§102-8).

אין להניח שבעלי מבנים מחזיקים בזכויות היוצרים של המבנים שלהם. מסיבה זו, במדינות ללא חופש הפנורמה, ויקישיתוף דורשת הוכחה של שחרור זכויות היוצרים מבעל זכויות היוצרים בעת אירוח תמונות כלשהן של מבנים אלה. אם הבעלים של בניין מעלה תמונה לויקישיתוף, הניחו שאין לו את זכויות היוצרים. בקשו מהם לספק הוכחה להעברת זכויות היוצרים מהאדריכל אליהם, או בכל דרך אחרת, בקשו מהם להורות לאדריכל להחיל רישיון תואם ויקישיתוף על התמונה.

המצב המשפטי של תמונות

סעיף 9 לאמנת ברן קובע במפורש כי:

  1. ליוצרים של יצירות ספרותיות ואמנותיות המוגנות באמנה זו תהיה הזכות הבלעדית לאשר את העתקה של יצירות אלה, בכל דרך או צורה.
  2. יהיה זה עניין של חקיקה במדינות האיגוד להתיר את העתקה של יצירות כאמור במקרים מיוחדים מסוימים, ובלבד ששעתוק כאמור אינו עומד בסתירה לניצול רגיל של היצירה ואינו פוגע באופן בלתי סביר באינטרסים הלגיטימיים של היוצר.
  3. כל הקלטה קולית או חזותית תיחשב כשעתוק למטרות אמנה זו.

זה שוחזר למשל בסעיף 106 של חוק זכויות היוצרים האמריקאי, ובחוקים לאומיים המקבילים.

לפי חוקי זכויות יוצרים, לכן:

צילום מבנים הוא רפרודוקציה, אשר תיאורטית חייבת להיות מאושרת על ידי האדריכל אם הזכות לשעתוק אינה בחוק זכויות היוצרים הלאומי.

זה המצב לכל יצירה נגזרת המבוססת על כל יצירה אמנותית.

תצלומים של מבנים

תצלום של בניין או אפילו כל נוף עירוני או כפרי מתאר בהכרח כמה פיסות אדריכלות או אפילו פסלים. לתצלום יש או אין אלמנט יצירתי משלו, מה שהופך אותו ליצירה משלו, אך ערכה של יצירה זו תלוי בבירור בערך שביצירות המתוארות בו. במקרה של תלות כזו, התמונה נחשבת כיצירה נגזרת. הגבלה זו על בניית תצלומים נחלשת לרוב על ידי עקרון זוטי דברים.

חלקם מהמקרים של זוטי דברים עשויים להיות מפורשים בחוקים הלאומיים, אך העיקרון עשוי לחול גם אחרת. במדינות מסוימות קיים סעיף נפרד לצילומים או תמונות של מבנים במקומות ציבוריים (או של יצירות אדריכלות כלשהן).

ברירת דין

השאלה של איזה חוק של מדינה חל במקרה של חופש הפנורמה היא סוגיה מעורערת. ישנם מספר עקרונות משפטיים שעלולים להיות סותרים, שכל אחד מהם עשוי לשמש כדי לקבוע את הדין החל (ראו את ברירת החוק). סביר להניח שהחוק שנעשה בו שימוש יהיה אחד מהבאים: המדינה בה נמצא החפץ המתואר, המדינה שממנה צולמה התמונה או המדינה שבה נעשה שימוש בתמונה (פורסמה/נצפתה/נמכרה). בגלל הטווח הבינלאומי של ויקישיתוף, הבטחת ציות לחוקים של כל המדינות שבהן קבצים נמצאים או שעשויים לעשות בהם שימוש חוזר אינה מציאותית. מכיוון ששאלת ברירת החוק לגבי מקרי חופש הפנורמה אינה מסודרת, הנוהג הקיים בויקישיתוף הוא לשמור תמונות על סמך החוק המקל ביותר של המדינה בה נמצא החפץ והמדינה בה צולמה התמונה. לדוגמה, לצפון קוריאה יש חוק פנורמה מתאים, בעוד שהחוק של דרום קוריאה, מוגבל לשימושים לא מסחריים, אינו מספיק עבור ויקישיתוף. כתוצאה מהנוהג של החלת החוק המקלה יותר, נשמרות בדרך כלל תמונות שצולמו מצפון קוריאה של מבנים בדרום קוריאה (למשל, File:Joint Security Area from North Korea.jpg) וכן תמונות שצולמו מדרום קוריאה של בניינים בצפון קוריאה (למשל, File:070401 Panmunjeom3.jpg).

העלאת תמונות של יצירות אמנות במרחב הציבורי לאתר ויקישיתוף

בעת העלאת תמונות בכפוף להוראות חופש הפנורמה לויקישיתוף, נא לתייג אותן באמצעות תבנית FoP, המכילה הסבר משפטי על מצב זכויות היוצרים של היצירה, וממיינת את התמונה לקטגוריה של תמונות הכפופות להוראות אלו. אם המדינה שבה התמונה צולמה אינה כוללת את התנאים הללו, או מתירה אותן רק למטרות לא מסחריות, לא ניתן להעניק להן רישיון תחת רישיון התואם למדיניות הרישוי שלנו ויש למחוק אותן. נא להגיש בקשות למחיקה ב-Commons:בקשות מחיקה.

עבור תמונות של יצירות אמנות המכוסות על ידי חופש הפנורמה במדינה שבה צולמה התמונה, ניתן לכלול את תבנית {{Not-free-US-FOP}} כדי לייעץ למשתמשים חוזרים כי בארה"ב (שם ויקישיתוף מתארחת) אין את הוראות חופש הפנורמה עבור יצירות אמנות וכי ייתכן שהתמונה אינה ניתנת לשימוש חוזר חופשי בארה"ב. אין להשתמש בתבנית זו עבור תמונות המציגות רק יצירות אדריכליות, אשר מכוסות על ידי הוראות חופש הפנורמה בארה"ב.

נקודות שיש לבחון בנושא האפשרות לצילום יצירות אמנות במרחב הציבורי – המקרה הגרמני

נדון כאן במקרה של החקיקה הגרמנית. להלן התוכן של §59 של חוק זכויות היוצרים הגרמני (Urheberrechtsgesetz, UrhG):

  1. יהיה מותר לשכפל, על ידי ציור, רישום, צילום או צילום קולנוע, יצירות המצויות דרך קבע בדרכים ציבוריות, רחובות או מקומות ולהפיץ ולהעביר בפומבי עותקים כאלה. לגבי עבודות אדריכלות, הוראה זו תחול רק על המראה החיצוני.
  2. אין לבצע רפרודוקציות על יצירה של אדריכלות.

מצוטט מתוך תרגום לאנגלית.

הוצאה לאור של רפרודוקציות

הסעיף לעיל מאפשר לשכפל ולפרסם תמונות שצולמו במקומות ציבוריים. מובן שזה כולל את פרסום התמונות בצורה מסחרית.

מקומות ציבוריים

החוק הגרמני מאפשר לצלמים לצלם תמונות הנראות ממקומות נגישים לציבור. זה כולל דרכים פרטיות ופארקים עם גישה משותפת. עם זאת, הוא אינו כולל מבני תחנת רכבת או רציפים. יש לצלם את התמונה מנקודה נגישה לציבור. אסור לצלם מבנה כזה מבית פרטי או ממסוק.

במדינות אחרות, הגבלות אלו לעיתים פחות מחמירות. לדוגמה, החוקים האוסטרלים, האוסטרים, הבריטים, המקסיקנים, ההודים ובארצות הברית מאפשרים לצלם תמונות של חללי פנים הנגישים לציבור.

קבוע לעומת זמני

יש להציג את החפצים המוצגים באופן קבוע. אם יצירה מוצגת במקום ציבורי באופן זמני, ייתכן שיידרשו לקבל אישור מפורש לצלם אותה.

האם יצירה מותקנת במקום ציבורי דרך קבע או לא, אינה שאלה של זמן מוחלט, אלא שאלה של מה הייתה הכוונה בעת הצבת העבודה במקום. אם הוא הונח שם מתוך כוונה להשאירו במקום הציבורי ללא הגבלת זמן או לפחות לכל החיים הטבעיים של היצירה, אז הוא "קבוע".

פסל מוצב בדרך כלל מתוך כוונה לעזוב אותו לזמן בלתי מוגבל. אבל אם היה ברור מלכתחילה שהוא יישאר שם רק, נניח, לשלוש שנים ואז יועבר למוזיאון, הרי שהשיבוץ לא היה "קבוע". לעומת זאת, אם פסל הוצב מתוך כוונה להשאירו "קצה פתוח", אך לאחר מכן הוסר עקב תוכניות בנייה חדשות זמן מה לאחר מכן, הצבתו נשארת "קבועה" גם אם הפסל יוסר בסופו של דבר.

אפילו יצירות שמתפרקות במהירות יכולות להיות "קבועות" ולכן להיות כפופות לחופש הפנורמה. ציורי רחוב, פסלי קרח, חול או שלג מחזיקים מעמד לעתים רחוקות יותר מכמה ימים או שבועות. אם הם נשארים במרחב הציבורי למשך חייהם הטבעיים, הם נחשבים "קבועים" בכל זאת. אבל אם, למשל, פסל קרח מוצג רק לכמה שעות ולאחר מכן מועבר לאחסון קר, ייתכן שהוא לא יוצב לצמיתות. (ראו גם דיון בארכיון מ-09/2013).

אדריכלות לעומת פסלים

החוק הגרמני מתיר צילום של מבנים ופסלים כאחד. המצב בארצות הברית שונה. ראו להלן.

מוזיקה, ספרות וכו'

לפעמים, יצירה ספרותית היא חלק מבניין או פסל או מוצגת על לוח נגיש לציבור. ברוב תחומי השיפוט, ליצירה הספרותית יש זכויות יוצרים נפרדות שיש לשקול אותה בנפרד אלא אם היא חלק בלתי נפרד מהבניין או הפסל. לוח המתאר את הבניין או הפסל לא יחשב, אלא אם היצירה נמצאת באחד מאחד עשר תחומי השיפוט הכוללים חריג ליצירות ספרותיות.

ציון המקור

חוק זכויות היוצרים מחייב בדרך כלל את הצלם לזכות את מחברי היצירות המתוארות בתצלום שלו. זה בדרך כלל אומר שהצלם חייב לספק תיאור של החפצים המתוארים והמחברים שלהם. אולם ניתן לפטור את הצלם מהחובה כאשר קשה להסיק את המחבר. לדוגמה, חוק זכויות היוצרים הגרמני אומר ב-§62 שהצלם אינו צריך לתת קרדיט למחבר אם מחבר אינו קיים בבירור על החפץ המתואר.

הזכות לשנות

חופש הפנורמה מוגבל לצילום של החפצים בפועל. בדרך כלל, החופש לשנות תמונות כאלה מוגבל. לדוגמה, החוק הגרמני ב-§62 אוסר כל שינוי מלבד אלו הנדרשים מבחינה טכנית על ידי שיטת השכפול.

עבודות נגזרות נוספות

עבודה נגזרת המבוססת על צילום היא לרוב גם עבודה נגזרת המבוססת על החפץ המתואר. חופש הפנורמה אינו כולל בדרך כלל את האצלת הזכות לאשר את היצירות הנגזרות. לכותב צילום יש את הזכות לאשר את היצירה הנגזרת על סמך הצילום רק במידה הנובעת מהאלמנט היצירתי של עבודתו. עם זאת, אין להם את הזכות לאשר את היצירה הנגזרת במידה הקשורה לחפץ המקורי.

תמונות של חפצים ברשות הציבור

חפצים ברשות הציבור אינם מוגנים בזכויות יוצרים, כך שניתן לצלם חפצים מסוג זה באופן חופשי והתמונות ניתנות לפרסום הן ללא תמלוגים והן באופן מסחרי, לפחות בכל הנוגע לחוק זכויות היוצרים (ייתכנו הגבלות חוזיות או אחרות על צילום תמונות, אם כי, במיוחד ברכוש פרטי). יתרה מכך, תמונות של חפצים ברשות הציבור ניתנות לשינוי חופשי ולפתח יצירות נגזרות בחופשיות. לדוגמה, מבנים ופסלים ישנים שבהם האדריכל או האמן נפטר לפני יותר ממספר מסוים של שנים (תלוי במדינה), נמצאים בנחלת הכלל.

נקודות שיש לבחון בנושא האפשרות לצילום יצירות אמנות במרחב הציבורי – המקרה בארצות הברית

חוק זכויות היוצרים של ארצות הברית מספק רק חריג שמיש עבור רפרודוקציות, פרסומים והפצות של תמונות של יצירות ארכיטקטורה שעדיין נמצאות בזכויות יוצרים, כפי שנקבע בסעיף 120(א) של החוק. תקנות זכויות יוצרים מגדירות "בניינים" באופן הבא:

  • המונח בניין פירושו מבנים ראויים למגורים באופן אנושי שנועדו להיות קבועים וניחים כאחד, כגון בתים ובנייני משרדים, ומבנים קבועים ונייחים אחרים המיועדים לאכלוס אנושי, לרבות אך לא רק כנסיות, מוזיאונים, גזיבו וביתני גנים. (37 CFR 202.11)

אנדרטאות, פסלים, מצבות ויצירות אחרות עשויות להוות בעיה, וכך גם לוחות היסטוריים.

זכרו את הכללים הכלליים הבאים (אך לא ממצים):

  • כל יצירת אמנות או פסל מלפני 1930 נמצאים באופן אוטומטי בנחלת הכלל (PD).
  • כל יצירת אמנות או פסל מ-1930 עד 1978 הם PD אם אין בהם גם (א) את המילה "זכויות יוצרים" או את הסמל © ו-(ב) שם היוצר. התאריך אינו נדרש על פסלים, אלא על טקסט. ישנם מספר חריגים לכלל זה, אך הם אינם נפוצים במיוחד.
  • כל יצירת אמנות או פסל משנת 1978 עד התאריך 1 March 1989 היא PD אם עותקים מוחשיים שלה נמכרו לאחר מכן - בהרשאה של בעל זכויות היוצרים - וזכויות היוצרים שלו לא נרשמו במשרד זכויות היוצרים של ארה"ב בתוך 5 שנים. ישנם כמה חריגים לכלל זה, כמו יצירה שזוכה להגנת זכויות יוצרים גם ללא רישום עקב רשמיים מופחתים.
  • כל יצירת אמנות או פסל לאחר התאריך 1 March 1989 בדרך כלל אינם PD.

למידע נוסף על מהו פרסום ופרטים חשובים אחרים, ראו Commons:Public art and copyrights in the US.

המצב במדינות שונות

חלק זה מציג תיאורים מפורטים יותר של המצב המשפטי של חופש הפנורמה במדינות ואזורים שונים. זה אינו ייעוץ משפטי, אלא רק למטרות מידע.

מפה

טבלת סיכום

Freedom of panorama by country (must allow commercial use)
Country Buildings 3D artwork 2D artwork Text Public interiors
אפגניסטן
אלבניה ?
אלג'יריה [1]
אנדורה
אנגולה [2]
אנטיגואה וברבודה [3]
ארגנטינה ?
ארמניה ?
אוסטרליה [3]
אוסטריה [4]
אזרבייג'ן
איי בהאמה
בחריין
בנגלדש
ברבדוס [3]
בלארוס
בלגיה ?
בליז [3]
בנין
בהוטן
בוליביה ?
בוסניה והרצגובינה
בוטסואנה
ברזיל
ברוניי [3] ?
בולגריה
בורקינה פאסו
בורונדי
קמבודיה
קמרון
קנדה [3]
כף ורדה
הרפובליקה המרכז-אפריקאית
צ'אד
צ'ילה
סין
קולומביה
קומורו
הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו
הרפובליקה של קונגו
קוסטה ריקה
קרואטיה ?
קובה
קוראסאו ?
קפריסין ?
צ'כיה ?[5]
דנמרק
ג'יבוטי
דומיניקה
הרפובליקה הדומיניקנית
מזרח טימור [2]
אקוודור
מצרים ?
אל סלוודור
גינאה המשוונית
אריתריאה
אסטוניה
אסוואטיני
אתיופיה
פיג'י [3]
פינלנד
צרפת
גבון
גמביה
גאורגיה
גרמניה
גאנה
יוון
גרנדה [3]
גואטמלה
גינאה
גינאה ביסאו ?
גיאנה [3]
האיטי
הונדורס
הונג קונג [3]
הונגריה [6]
איסלנד
הודו [3]
אינדונזיה
איראן
עיראק
אירלנד [3]
ישראל ?
איטליה
חוף השנהב
ג'מייקה [3]
יפן ?
ירדן
קזחסטן
קניה ? ?
קיריבטי
קוסובו ? ? ?
כווית
קירגיזסטן
לאוס
לטביה
לבנון
לסוטו
ליבריה
לוב
ליכטנשטיין ? ?
ליטא
לוקסמבורג
מקאו ?
מדגסקר
מלאווי ?
מלזיה
האיים המלדיביים
מאלי
מלטה ?
מאוריטניה [1]
מאוריציוס
מקסיקו ?[7] [8]
המדינות הפדרטיביות של מיקרונזיה
מולדובה
מונקו
מונגוליה ?
מונטנגרו
מרוקו
מוזמביק
מיאנמר
נמיביה
נאורו
נפאל
הולנד [9] [9] [10]
ניו זילנד [3]
ניקרגואה
ניז'ר
ניגריה[11]
קוריאה הצפונית ? ?
מקדוניה הצפונית
נורווגיה
עומאן
פקיסטן
פלאו
מדינה פלסטינית [3]
פנמה
פפואה גינאה החדשה
פרגוואי ?
פרו (Andean Community) ?[12] [13]
הפיליפינים
פולין
פורטוגל [2]
קטר
רומניה
רוסיה
רואנדה
סנט קיטס ונוויס [3]
סנט לוסיה [3]
סנט וינסנט והגרנדינים [3]
סמואה
סן מרינו
סאו טומה ופרינסיפה [2]
ערב הסעודית
סנגל
סרביה
סיישל
סיירה לאון
סינגפור [3]
סלובקיה ? ?
סלובניה
איי שלמה [3]
דרום אפריקה
קוריאה הדרומית
דרום סודאן
ספרד
סרי לנקה
סודאן
סורינאם [9] [9]
שוודיה ? ? ? ?
שווייץ
סוריה
טאיוואן
טג'יקיסטן
טנזניה
תאילנד ?
טוגו
טונגה
טרינידד וטובגו
תוניסיה [1]
טורקיה
טורקמניסטן
טובאלו [3]
אוגנדה
אוקראינה
איחוד האמירויות הערביות
הממלכה המאוחדת [3]
ארצות הברית
אורוגוואי [14]
אוזבקיסטן
ונואטו
קריית הוותיקן
ונצואלה ?
וייטנאם [15] [15]
תימן
זמביה
זימבבואה
Notes
  1. a b c d Limited to locais/lugares públicos (public locations)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v "Works of artistic craftsmanship" are OK, "graphic works" are not – see United Kingdom section for commentary.
  3. Except for works, which themselves are components of the structure, including windows in churches and such.
  4. Limited to veřejná prostranství (public spaces), the listed examples do not include interiors but they are not excluded explicitly.
  5. Applies only to fine arts, architecture, and applied arts. Does not apply to photographs and maps.
  6. The Mexican law doesn't have a position on this use.
  7. Due to the Mexican law not mentioning what public means, it's supposed that it's also possible.
  8. a b c d Dutch and Surinamese freedom of panorama do not extend to public photographs, maps, applied art, industrial design, and models.
  9. According to existing jurisprudence and legal literature on Dutch FOP, interiors of transportation facilities like railway stations, airports, and covered parking lots are covered by the exception, as well as shopping mall indoors (but not shops within the shopping malls). The exception does not apply to the interiors of schools, operas, entrance halls of businesses, museums, hotels, cafés, and shops.
  10. The new Copyright Act, 2022 of Nigeria, effective 17 March 2023, restricted freedom of panorama to audio-visual and broadcasting media only. Only affects uploads starting on that date. Uploaded photos prior to that date are still under the effect of the old, superseded law and can still be hosted.
  11. The Peruvian law indicates for "work of art" and may include text that does not pass the threshold of a literary work. However, the right of quotation of texts exposed to the public applies.
  12. In architectural works of public areas is permitted regardless of whether they are in external or internal locations with exceptions. In other works are limited in "public places".
  13. Museum indoors only.
  14. a b 2022 revision of Vietnamese copyright law restricted freedom of panorama to non-commercial use, effective 1 January 2023. Only affects uploads from 2023 onwards. Pre-2023 uploads are still under the effect of the old, superseded law and can still be hosted.

חופש הפנורמה ליצירות האדריכלות הגבוהות ביותר

בין אם חל חופש הפנורמה בבניינים הגבוהים מ-500 מ'. (סמל כחול= יש חופש פנורמה במדינה הזאת. סמל אדום= אין חופש פנורמה במדינה הזו.)
בין אם חל חופש הפנורמה במגדלים הגבוהים ביותר בעולם (TOP 7)

חוקים מאוחדים

לחצו על הקישורים מימין כדי לראות כללי החופש המאוחד של הפנורמה עבור כל המדינות בכל אזור רחב. הרשימות כוללות מדינות שלגביהן טרם הוגדרו כללים.

קיצורי דרך

קיצורי הדרך שלהלן מובילים לקטעים המעניקים חופש של חוקי הפנורמה לכל מדינה, היכן שהם זמינים. אם לא הוגדרו חוקים של חופש הפנורמה עבור מדינה, הקיצורים מובילים לדף המעניק כללי זכויות יוצרים עבור המדינה.

ר' גם

ביבליוגרפיה

  • ציפור. (Vogel) ב: גרהרד שרקר (עורך): זכויות יוצרים. פרשנות. (Urheberrecht. Kommentar.) מהדורה שניה. בק, מינכן 1999, ISBN 3-406-37004-7
  • שלישייה. (Dreier) ב: Thomas Dreier/Gernot Schulze: חוק זכויות יוצרים (Urheberrechtsgesetz). מהדורה 2. מינכן: בק 2006 ISBN 340654195X
  • Cornelie von Gierke: Die Freiheit des Straßenbildes (§59 UrhG). ב: הנס-יורגן אהרנס (עורך): פסטיבל עבור ווילי ארדמן. ביום הולדתו ה-65. (Festschrift für Willi Erdmann. Zum 65. Geburtstag.) היימן, Cologne et al 2002, pp. 103-115, ISBN 3-452-25191-8

קישורים חיצוניים


עמוד זה מבוסס על מאמר ויקיפדיה הגרמנית Panoramafreiheit

הערות

Some citation text may not have been transcluded